Naturgruppen

Naturgruppen är Högastens förskolas utegrupp. Vi är ute så mycket som möjligt, både i området runt Högastens förskola och lite längre bort. Vi följer årstidernas skiftningar och utgår ifrån barnens intressen och vad de är nyfikna på.

Varje morgon klockan nio samlas vi vid Högastens förskola och åker iväg i våra bussar. Oftast åker vi inte så långt bort men ibland blir det längre utfärder, till exempel till Kullaberg. Vi kör tillbaks till förskolan klockan tre, och leker med de andra barnen resten av dagen.

Vi återkommer ofta till samma naturområden vilket gör att barnen skapar en anknytning till platsen. De känner sig hemma i kojor vi byggt och klättervänliga träd vi klättrat i många gånger.

I naturgruppen arbetar vi projektorienterat. Vi utgår från barnens intressen, naturen och årstidernas skiftningar. Vi är flexibla i vår planering och planerar utifrån barngruppens behov. Att arbeta med utomhuspedagogik ger båda barn och pedagoger möjlighet att starta i det konkreta och tydligt synliga. Omgivningen i skogen eller på stranden är både lärandets innehåll och dess kontext.

Naturgruppen har tillgång till en stuga med trädgård på Örby ängar. Dit åker vi ofta. Vi anpassar våra aktiviteter till att fungera utomhus och efter vädret, men de kallaste månaderna är vi bara utomhus förmiddag och eftermiddag. Då äter vi lunch och mellanmål inomhus i vår stuga på Örby Ängar. Så fort vädret tillåter är vi utomhus hela dagarna igen.

En vecka i Naturgruppen kan se ut så här

Måndag: Vi är vid huset på Örby eller på stranden eller i skogen
Tisdag: Vi arbetar med vårt aktuella projekt
Onsdag: Vi arbetar med vårt aktuella projekt
Torsdag: ”Mulle”/miljöverkstad för de äldre barnen (egen matsäck), ”Myrorna” för de yngre barnen. Vi är vid skog och strand
Fredag: Vi är vid huset på Örby eller vid skog och hav

 Viktigt med praktiska kläder

·        Alla barn ska ha en egen ryggsäck med sig. I ryggsäcken ska finnas extra byxor, tröja, strumpor, underkläder och en tjock tröja/fleece.

·        Alla barn ska ha jacka, överdragsbyxor och praktiska skor och/eller regnkläder och gummistövlar med sig varje dag. På vintern även mössa och vantar. Det är en bra ide med lager på lager-kläder – då är lättare att anpassa kläderna efter vädret.