Naturgruppen

Naturgruppen är Högastens förskolas utegrupp. Vi är ute så mycket som möjligt, både i området runt Högastens förskola och lite längre bort. Vi följer årstidernas skiftningar och utgår ifrån barnens intressen och vad de är nyfikna på.

Varje morgon klockan nio samlas vi vid Högastens förskola och åker iväg i våra minibussar. Vi vistas först och främst i lokalområdet, men då och då åker vi lite längre bort. Vi kör tillbaks till förskolan klockan tre, och är tillsammans med de andra barnen resten av dagen.

I Naturgruppen är vi utomhus så mycket som möjligt. Vi arbetar projektorienterat och utgår från barnens intressen, naturen och årstidernas skiftningar. Vi är flexibla i vår planering och planerar utifrån barngruppens behov, väder och vind. Att arbeta med utomhuspedagogik ger båda barn och pedagoger möjlighet att starta i det konkreta och tydligt synliga. Omgivningen i skogen eller på stranden är både lärandets innehåll och dess kontext.

Vi återkommer ofta till samma naturområden vilket gör att barnen skapar en anknytning till platsen. De känner sig hemma i kojor vi byggt och klättervänliga träd vi klättrat i många gånger.

Naturgruppen har även tillgång till en stuga med trädgård på Örby ängar. Dit åker vi framför allt under vintermånaderna då vi äter lunch och mellanmål inomhus. Så fort vädret tillåter är vi utomhus hela dagarna igen.

En vecka i Naturgruppen kan se ut så här

Måndag: Vi är vid huset på Örby eller på stranden eller i skogen
Tisdag: Vi arbetar med vårt aktuella projekt
Onsdag: Vi arbetar med vårt aktuella projekt
Torsdag:  Vi arbetar med vårt aktuella projekt/”Mulle” för de äldre barnen, ”Myrorna” för de yngre barnen.
Fredag: Vi är vid huset på Örby eller vid skog och hav

 Praktisk information

  • Vi utgår från förskolan klockan 09.00 och är tillbaka klockan 15.00. Innan klockan 9.00 och efter klockan 15.00 delar vi lokaler med övriga avdelningar i huset.
  • Alla barn ska ha jacka, överdragsbyxor och praktiska skor och/eller regnkläder och gummistövlar med sig varje dag. På vintern även mössa och vantar. Det är en bra ide med lager på lager-kläder – då är lättare att anpassa kläderna efter vädret.